Martina Navratilova: „Acum m-am vindecat de cancer”

Posted: Iunie 23, 2010 in Foste glorii
Etichete:, , , ,


Cotidianul american „USA Today” a publicat în ediţia sa de miercuri, un reportaj tulburător despre marea campioană americană Martina Navratilova. Aflată acum în cel mai important meci, cel pentru viaţă, după ce a fost diagnosticată cu cancer la sân, fosta jucătoare povesteşte prin ce a trecut de la începutul chimioterapiei şi care sunt planurile sale. Iată în continuare cele mai interesante amănunte ale reportajului.


De-a lungul zecilor de ani în care a fost în lumina reflectoarelor, Martina Navratilova a jucat multe roluri: campioană de tenis, pionieră a fittnes-ului, luptătoare pentru drepturile homosexualilor, iar acum, acela de supravieţuitoare a cancerului. „Am purtat diverse tipuri de pălării”, şi-a început povestea Navratilova, care săptămâna trecută a terminat chimioterapia.
„Am fost implicată în foarte multe activăţi de caritate în viaţa mea şi toate mi-au rămas la suflet. Sunt parte din mine. Dar să fiu avocat al luptei împotriva cancerului… aceasta este o zonă în care nu am plănuit niciodată să ajung. Dar viaţa m-a îndreptat într-acolo, astfel că îi accept provocarea”, a mai spus ea.
Cea mai mare campioană din istoria tenisului – are, printre alte, nouă titluri la Wimbledon – a fost diagnostictă cu cancer la sân în luna februarie, la o mamografie. Din fericire pentru ea, i-a fost descoperită o formă ceva mai uşoară, negăsindu-se la biopsie nimic malign. După operaţie, Navratilova a făcut şase săptămâni de chimioterapie într-un spital din Paris, astfel încât să poată continua să comenteze Roland Garros-ul la Tennis Channel. Acum se află la Londra, pentru a comenta Wimbledonul.

În luna decembrie va urca pe Kilimanjaro

„Nu ştiam că există şi cancer bun. Acum sunt la Wimbledon, sunt sănătoasă şi mă simt foarte bine”, a mai spus Navratilova. De 18 ori campioană în turneele de Grand Slam, Martina a susţinut o conferinţă în centrul de presă de la Wimbledon cu ocazia prezentării unui alt proiect la care lucrează, în cadrul Fundaţiei Laureus. Americanca a dezvăluit că se pregăteşte să-şi împlinească un vis vechi: să escaladeze muntele Kilimanjaro, din Tanzania, pentru a strânge fonduri pentru fundaţie, banii urmînd să ajungă la comunităţile din India şi Africa.
Navratilova s-a îndrăgostit de Africa de Est încă de la prima ei vizită acolo, în 1997, şi a fost contactată de Fundaţia Laureus pentru a implementa acest proiect cu puţin timp înaintea diagnosticării cu cancer. Boala nu i-a dat planurile peste cap, astfel că în luna decembrie, fost tenismenă va pleca în expediţie. „Este ceea ce am vrut mereu să fac iar acum mi s-a oferit posibilitatea să o fac pentru o cauză nobilă”, a explicat Navratilova.

Ea a recunoscut că cele mai negre momente le-a trăit în primele ore după ce i s-a comunicat diagnosticul şi a mărturisit că primul gând care i-a trecut prin cap a fost că de acum înainte va cumpăra produse doar din magazine „bio”, pentru că „sunt mai sănătoase”.
Martina a mai spus că în primele două zile după ce şi-a făcut publică boala a dat numai interviuri şi chiar dacă a fost o activitate obositoare a făcut-o pentru a încuraja femeile să-şi facă mamografii anual – nu ca ea, care le făcea o dată la patru ani – pentru că acest lucru le poate salva viaţa. Tratamentul cu radiaţii a lăsat-o fără păr şi un pic depresivă, dar i-a luat durerile. „Mă simţeam ca o căpşună, fiind iradiată zilnic”, a spus, zîmbind, Navratilova, rememorând acele zile de chin. ”Am mers la acel spital şase săptămâni, mă simţeam oarecum ca la închisoare, din cauza tratamentului, Dar până la urmă a trecut totul”, a mai adăugat Martina, care a spus că toţi pacienţii spitalului din Paris, unii chiar mai grav bolnavi decât ea, o încurajau zilnic. „Camaraderia şi forţa acelor femei a fost ceva extraordinar”, a mai explicat.
În acele zile, Navratilova şi-a permis să viseze la ce va face în viitor. La Paris, a locuit în apartamentul unei alte foste mari campioane, Jana Novotna, şi îşi „tapetase” pereţii cu o hartă a lumii pe care marcase cu ace cu gămălie locurile pe care vrea să le viziteze după însănătoşire, precum Machu Pichu, India sau Antarctica.
Boala te întăreşte şi îţi arată şi care îţi sunt adevăraţii prieteni, iar în cazul Martinei, aceştia s-au arătat a fi de ordinul miilor. A primit o groază de telefoane de încurajare, mesaje pe Facebook şi scrisori de la oameni cu care nu mai vorbise de ani de zile. „Culmea, am primit mesaje de încurajare şi de la bărbaţi, nu doar de la femei”, a mai spus Navratilova, care deţine recordul titlurilor cucerite de un tenismen în circuitul profesionist, cu 167 de trofee la simplu şi 177 la dublu, cifre neegalate până în prezent de niciun jucător sau jucătoare de tenis. Ea şi-a justificat surprinderea prin faptul că „lumea tenisului poate fi foarte apropiată dar şi foarte distantă, dar totuşi este formată din oameni loiali şi care se susţin în momentele grele”. „Lumea tenisului este ca o casă mişcătoare”, a încheiat Navratilova, ieşită învingătoare în cel mai greu meci, cel al vieţii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s